Você precisa estar logado para marcar um episódio como visto. Entrar ou registar.
Temporada 2020
We worden overspoeld met berichtgeving over corona. Met dagelijkse updates over het actuele dodental en nieuws van het IC-front, het bedrijfsleven en de scholen. Intussen probeert de
.. show full overview
We worden overspoeld met berichtgeving over corona. Met dagelijkse updates over het actuele dodental en nieuws van het IC-front, het bedrijfsleven en de scholen. Intussen probeert de regering ons te informeren via wekelijkse persconferenties.
Terwijl de overheid een uitweg zoekt uit de lockdown, blikt Medialogica terug op de berichtgeving in de eerste crisisweken. Kan de burger nog wel zijn weg vinden in de overvloed aan informatie? Hoe verhouden media en machthebbers zich tot elkaar? En: wat is de rol van de journalistiek?
Het is oktober 2019. Opeens verschijnen ze overal op de weg, online en in de media: trekkers als symbool van protest. Boeren vragen om meer waardering. Nederland moet weer trots op ze
.. show full overview
Het is oktober 2019. Opeens verschijnen ze overal op de weg, online en in de media: trekkers als symbool van protest. Boeren vragen om meer waardering. Nederland moet weer trots op ze zijn. Een campagne moet zorgen voor meer sympathie en steun. Het lijkt een spontane actie, maar erachter zit een zorgvuldig geregisseerde operatie. Met als inzet de belangen van boeren en de betrokken industrie.
De toon van de actie verandert naarmate het protest aanzwelt. Een deel van de boeren heeft geen vertrouwen meer in de overheid en de stikstofcijfers van het RIVM. Ze vinden de meetpunten en berekeningen waarmee het RIVM het aandeel van de landbouwsector in de stikstofneerslag in kaart brengt onbetrouwbaar. Medialogica onderzoekt waar dat beeld van onbetrouwbare meetpunten vandaan komt.
Volgens sommige agrarische journalisten en boeren ontbreekt er informatie en onderbouwing in de publicaties van overheid en het RIVM. Het instituut zou onbetrouwbaar en niet transparant zijn. “Zonder gedegen onderzoek regeert het onderbuikgevoel en wordt er op basis van leugens, aannames en emoties beslissingen genomen”, aldus de woordvoerder van Farmers Defence Force. Maar hoe volledig en genuanceerd zijn de publicaties waar de boeren zich op baseren? En wat is het effect van de publicaties van de agrarische journalistiek op de beeldvorming?
Een nieuw seizoen Medialogica
De makers van Medialogica werkten de afgelopen maanden hard aan het eerste seizoen van 2020. In dit artikel lees je meer over de onderwerpen en de totstandkoming van de vier afleveringen die vanaf 19 mei op NPO2 te zien zijn.
Redactionele aanvulling Medialogica Het Boerenprotest
In de uitzending van 26 mei 2020 over het Boerenprotest is onder meer gekeken naar het werk van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, meer specifiek haar onderzoek naar de betrouwbaarheid van meetpunten en berekeningen van het RIVM in het stikstofdossier. Dit onderzoek is volgens de redactie een belangrijke factor geweest in de beeldvorming
Maart 2019: het Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam, wordt opeens landelijk nieuws. Aanleiding is een alarmerende brief van de Nationaal Coördinator
.. show full overview
Maart 2019: het Haga Lyceum, een islamitische middelbare school in Amsterdam, wordt opeens landelijk nieuws. Aanleiding is een alarmerende brief van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan burgemeester Halsema. Volgens AIVD-inlichtingen zouden op de school 'richtinggevende personen' onder invloed staan van ‘salafistische aanjagers’ en contact hebben onderhouden met een terroristische organisatie. Terwijl het Haga Lyceum nu is verwikkeld in een interne machtsstrijd, blikt Medialogica terug op een turbulent jaar.
Een 'haatschool' die zo snel mogelijk gesloten moet worden, is aanvankelijk de teneur in de media en de politiek. De strijd tegen 'het Haga' groeit zo uit tot een slag om de beeldvorming. Wat is de rol van gemeente Amsterdam bij het beeld dat van de school ontstaat? En hoe vindt AIVD-informatie haar weg naar de politiek en media? Hoe onderscheiden journalisten hier feit van fictie?
Eind vorig jaar besloot minister Grapperhaus dat hij zeventienduizend politiemensen met een stroomstootwapen gaat uitrusten. Daarmee is de jarenlange discussie tussen voor- en
.. show full overview
Eind vorig jaar besloot minister Grapperhaus dat hij zeventienduizend politiemensen met een stroomstootwapen gaat uitrusten. Daarmee is de jarenlange discussie tussen voor- en tegenstanders over de zogenoemde taser voorlopig beslecht. Medialogica onderzoekt de strijd die aan de beslissing van de minister is voorafgegaan.
Een strijd tussen wetenschappers, politici, politiemensen en activisten, die niet zelden in de media is uitgevochten. Een beeldenstrijd, met als inzet de effectiviteit van het stroomstootwapen, de omvang van het geweld tegen politieagenten en de mogelijkheid om met de taser dat geweld een halt toe te roepen.
Medialogica zoekt uit hoe het stroomstootwapen op de politieke agenda komt te staan.Welke rol speelt beeldvorming over de omvang van geweld tegen de politie? En hoe kritisch was de journalistiek bij de roep om de taser?
Complotdenkers, complottheorieën en complotbewegingen. Ze duiken steeds vaker op. In deze aflevering onderzoekt Medialogica de opkomst van de complotbeweging QAnon, inmiddels uitgegroeid
.. show full overview
Complotdenkers, complottheorieën en complotbewegingen. Ze duiken steeds vaker op. In deze aflevering onderzoekt Medialogica de opkomst van de complotbeweging QAnon, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizenden volgers. Hoeveel aandacht verdient de beweging?
QAnon-aanhangers geloven in een deepstate complot waar president Trump tegen strijdt. Maar ook in een pedofielennetwerk gerund door hooggeplaatste politici en beroemdheden. Daarnaast koesteren zij een groot wantrouwen tegen de traditionele media. Twee dagen na de Amerikaanse verkiezingen vertelt Medialogica over hoe een spel in de krochten van het internet uitgroeit tot een beweging die zich buiten de VS verspreidt en óók Nederland bereikt. Over de dilemma’s waar journalisten mee worstelen. Maakt berichtgeving de aanhang juist niet groter? En wat is de invloed van de complottheorie op de verkiezingscampagne?
In de tweede aflevering Medialogica: hoe kon het beeld ontstaan dat een Amsterdamse antiradicaliseringsambtenaar de spil zou zijn van een Marokkanennetwerk?
De voormalig
.. show full overview
In de tweede aflevering Medialogica: hoe kon het beeld ontstaan dat een Amsterdamse antiradicaliseringsambtenaar de spil zou zijn van een Marokkanennetwerk?
De voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb kwam drie jaar geleden volop in het nieuws. De ‘topambtenaar’ zou een privérelatie met Said J. hebben en hem opdrachten hebben gegund. Wijlen burgemeester Van der Laan was er zeker van: "Ik heb juridische zaken in mijn portefeuille en ik heb een geschiedenis als advocaat. Als ik iemand voor strafontslag wil voordragen, dan heb ik daar een reden voor gehad."
Na het ontslag staan de kranten vol verhalen over vriendjespolitiek. Binnen de Stopera zou sprake zijn van 'religieus cliëntelisme'. Ait-Taleb zou de spil zijn van een ‘Marokkanennetwerk’. Het OM besluit haar te vervolgen voor valsheid in geschrifte. Drie jaar later wordt Ait-Taleb door de rechter in de strafzaak 'van alle blaam gezuiverd’. Zij blijkt zich samen met Said J. te hebben ingezet voor een geheime Grijze Campagne van de gemeente om radicalisering tegen te gaan. Ook haar strafontslag houdt de gemeente opnieuw tegen het licht.
Hoe handhaven twijfel en onzekerheid, die wetenschap juist kenmerken, zich in de media-arena? Wat betekent het voor wetenschappers dat bij het debat aan de talkshowtafel wordt gezocht
.. show full overview
Hoe handhaven twijfel en onzekerheid, die wetenschap juist kenmerken, zich in de media-arena? Wat betekent het voor wetenschappers dat bij het debat aan de talkshowtafel wordt gezocht naar tegenstellingen en uitgesproken meningen?
Mark Rutte verwoordt het stellig in maart: ‘We varen op het kompas van de wetenschap' en ‘Het OMT advies is heilig'. In de media en samenleving ontstaat het beeld dat het land in crisistijd wordt geleid door virologen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voorop. Dat maakt het instituut meteen ook aanspreekpunt voor kritiek. Het RIVM verschijnt steeds vaker als gesloten bastion in de media, waar men vasthoudt aan achterhaalde inzichten of juist onnodig strenge maatregelen doordrukt.
Het land verkeert in onzekerheid. Critici, bezorgde burgers en experts bevolken de media met zorgen en twijfels over het coronabeleid en de werkwijze van het RIVM en OMT. Ook in de discussie rondom de rol van ventilatie in de verspreiding van het virus. Die rol zou door het RIVM en het OMT niet serieus worden genomen. Waarom zien we niet alle nieuwe wetenschappelijke inzichten die in de media verschijnen terug in de adviezen die in Bilthoven worden gemaakt? En hoe gaan de media om met de wetenschap die niet alle antwoorden kan geven?
Hoe een kunstwerk na een fel onlineprotest van een skatebaan wordt verwijderd. Cancelcultuur of een zelfreinigend vermogen van de kunsten? Het kunstwerk 'Destroy my face' van Erik
.. show full overview
Hoe een kunstwerk na een fel onlineprotest van een skatebaan wordt verwijderd. Cancelcultuur of een zelfreinigend vermogen van de kunsten? Het kunstwerk 'Destroy my face' van Erik Kessels wordt binnen een week verwijderd, omdat sponsoren zich dreigden terug te trekken n.a.v. een onlinepetitie. De aanklacht tegen het ons opgedrongen schoonheidsideaal werd vrouwonvriendelijk bevonden. Wat betekent dit voor het publieke debat over de kunsten? Wat beweegt de actievoerders? En is hier nu sprake van cancelcultuur? Met: Erik Kessels, Mechteld Jungerius, Rachel Morón, Rinse Staal, Nanja van Rijsse, Fleur van Muiswinkel en Jan Hoek.
Se faltam episódios ou banners (e eles existem no TheTVDB) você pode solicitar uma atualização automática :
Solicite uma atualização
Atualização solicitada