Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να επισημάνετε τα επεισόδια ως παρακολουθημένα. Σύνδεση ή% {sign_up_link}.
Σεζόν 9
Ημερομηνία προβολής
Μαρ 09, 2011
Vroeger mochten groentes en fruit naakt in het schap. Nu moet de paprika, kiwi of banaan een preuts plastic jasje aan. Koop je biologisch, dan is het plastic niet van olie, maar van
.. show full overview
Vroeger mochten groentes en fruit naakt in het schap. Nu moet de paprika, kiwi of banaan een preuts plastic jasje aan. Koop je biologisch, dan is het plastic niet van olie, maar van plant.
Bio-afbreekbaar staat er op: afgebroken door de natuur, goed voor mens en dier. Maar er zit een luchtje aan. Want waar moet die rotzooi eigenlijk heen na gebruik? Gooien we het in de berm, bij het GFT of het oud papier? Of breekt het met hetzelfde gemak, nog steeds het beste af in de gewone afvalbak? De KvW knapt weer eens het vuile werk op en neemt bij de aftrap van het nieuwe seizoen biologisch afbreekbare troep onder de loep.
Ημερομηνία προβολής
Μαρ 17, 2011
Koning, keizer, admiraal, naar de WC moeten we allemaal. Waar het gros van de wereld zich echter met water spoelt na de daad, heeft het rijke westen papier om te vegen. Hele bomen door
.. show full overview
Koning, keizer, admiraal, naar de WC moeten we allemaal. Waar het gros van de wereld zich echter met water spoelt na de daad, heeft het rijke westen papier om te vegen. Hele bomen door de plee. Tenzij je ze eerst gebruikt voor boek of krant.
Vroeger heette dat gerecycled. Nu noemen ze het ecologisch. Bij het boodschappen doen voor de grote boodschap stuitte een kijker van de KvW op een merkwaardige uitleg. Gemaakt van ‘speciaal geselecteerd, onbewerkt papier, 100% gerecycled’, staat er op de puur en eerlijke rol van Albert Heijn.
Maar hoe zit dat dan, speciaal geselecteerd, onbewerkt papier en toch gerecycled? Het zal toch geen drukfoutje zijn? De Keuringsdienst van Waarde heeft hoognodig behoefte aan opheldering over het ecologische van toiletpapier en volgt het witte lint tot aan zijn oorsprong.
Ημερομηνία προβολής
Μαρ 24, 2011
Het maakt ons dik en krijgt van het hart de schuld van zijn falen: vet. Wat de gezondheidsjongens echter vergeten, is dat we het meeste vet niet eens eten. Wat lekt of stinkt, gaat in
.. show full overview
Het maakt ons dik en krijgt van het hart de schuld van zijn falen: vet. Wat de gezondheidsjongens echter vergeten, is dat we het meeste vet niet eens eten. Wat lekt of stinkt, gaat in een grote ton.
Vetrecycling, noemen ze dat. Maar waar wordt dat vet eigenlijk in gerecycled? De Keuringsdienst kreeg een brief van een poelier met een grill en een lekbak. Hij heeft druipvet over van de kip en wordt daarvoor betaald.
Het vet dat de kip onder vuur uitzweet blijkt handel. Om nog maar te zwijgen over het frituur. De Keuringsdienst van Waarde neemt een duik in de afgewerkte olieplas van Nederland en ontmoet een ware vetbaron.
Ημερομηνία προβολής
Μαρ 31, 2011
Het hangt in de lucht, staat in de krant en is op het journaal: van CO2 is er teveel. Zo veel, dat de aarde opwarmt, de ijskappen smelten en de zee zal overstromen. Eigen schuld van de
.. show full overview
Het hangt in de lucht, staat in de krant en is op het journaal: van CO2 is er teveel. Zo veel, dat de aarde opwarmt, de ijskappen smelten en de zee zal overstromen. Eigen schuld van de mens, vindt de wetenschap. Maar die tijd is veranderd.
Nu kunnen we onze uitstoot aan koolstofdioxide namelijk compenseren. Klimaatneutraal heet dat, of CO2 gecompenseerd. Van vliegticket tot volle tank en van wasmiddel tot wijntje, alles kan worden afgekocht met oerbossen, windmolens of zonnepanelen. Dat wil de KvW ook wel. Niet voor zichzelf, maar voor de kijker. Die moet met een gerust hart kunnen kijken naar de Keuringsdienst op tv.
Maar wat is dat eigenlijk, CO2? En hoe gaat dat compenseren in zijn werk? In een tweeluik nemen de verslaggevers een duikvlucht door de handel in lucht die CO2 heet en ze hebben een primeur. KvW: het eerste tv-programma dat klimaatneutraal wordt uitgezonden.
Ημερομηνία προβολής
Απρ 07, 2011
In het eerste deel van het tweeluik over de handel in lucht die CO2 heet, toog de Keuringsdienst naar de Amazone om een eigen bos te kopen. Daarmee werd de KvW het eerste klimaatneutrale
.. show full overview
In het eerste deel van het tweeluik over de handel in lucht die CO2 heet, toog de Keuringsdienst naar de Amazone om een eigen bos te kopen. Daarmee werd de KvW het eerste klimaatneutrale tv-programma.
Klimaatneutraal of CO2 gecompenseerd. Van vliegticket tot volle tank en van wasmiddel tot wijntje, alles kan worden afgekocht met oerbossen, windmolens of zonnepanelen. Dat wilde de KvW ook wel. Niet voor zichzelf, maar voor de kijker. Die moet met een gerust hart kunnen kijken naar de Keuringsdienst op tv.
Maar wat is dat eigenlijk, CO2? En hoe gaat dat compenseren in zijn werk? De KvW zocht door de bomen het bos in de Amazone, en kocht daar een eigen woud. Is daarmee het klimaat geneutraliseerd? Kijk het slot van dit tweeluik over 'luchthandel' (dat later nog een staartje krijgt). De Keuringdienst het bos in gestuurd.
Ημερομηνία προβολής
Απρ 28, 2011
De Keuringsdienst is jarig: honderdvijftig afleveringen puur en ambachtelijk consumentenvermaak. Daar moet op gedronken worden en dat wat ze drinken is wijn. Het meest eenvoudige drankje
.. show full overview
De Keuringsdienst is jarig: honderdvijftig afleveringen puur en ambachtelijk consumentenvermaak. Daar moet op gedronken worden en dat wat ze drinken is wijn. Het meest eenvoudige drankje waar ingewikkeld over wordt gedaan.
Duizenden jaren oud, maar nog altijd gewoon druivennat met wat gist. Simpel om te maken. Complex om te proeven. Een smakelijk wijntje is niet lekker, maar mooi. En een mooi wijntje is pas zalig als er een goed verhaal over te vertellen valt. Zo'n verhaal kreeg de Keuringsdienst in een brief van een kijker die anoniem heette.
Volgens hem is veel wijn nog geen wijn als het ons land binnenkomt. Het is druivensap, waar water bij gedaan wordt. Een sterk verhaal voor de Keuringsdienst om op te klaren. De Keuringsdienst van Waarde gaat tot de bodem van de wereldwijde wijnhandel en neemt zelf ook een slok. Proost.
Ημερομηνία προβολής
Μάϊ 05, 2011
Het is de bonbon onder de pasta: tortellini. De verrassing zit hem niet in wat er overheen gaat, maar in wat er in zit. Het is de vulling waar het bij het Italiaanse deegringetje om
.. show full overview
Het is de bonbon onder de pasta: tortellini. De verrassing zit hem niet in wat er overheen gaat, maar in wat er in zit. Het is de vulling waar het bij het Italiaanse deegringetje om draait. Soms van groenten, vaak van vlees.
Maar wat voor een vlees is dat dan eigenlijk, vroeg een kijker aan de Keuringsdienst. ‘Prosciutto crudo’ zegt de zak in woord en beeld. Echte, authentieke, Italiaanse ham, zo geheimzinnig verhuld? In een goed gevulde aflevering onthult de Keuringsdienst van Waarde de verrassing van de tortellini.
Ημερομηνία προβολής
Μάϊ 12, 2011
Ben je boer, dan ben je een oen als je niet biologisch bent. De bio-boer heeft het namelijk makkelijk. Helemaal wanneer hij de tomaten verbouwt die in de biologische soep van Unox gaan.
.. show full overview
Ben je boer, dan ben je een oen als je niet biologisch bent. De bio-boer heeft het namelijk makkelijk. Helemaal wanneer hij de tomaten verbouwt die in de biologische soep van Unox gaan. Dat leren de soepmakers ons tenminste.
In hun reclame op tv, ziet het biologisch boeren er heerlijk eenvoudig uit. De boer laat het land met rust, de zon, regen, vogeltjes en bijtjes doen de rest. Puur natuur, want, vindt Unox: eerlijk is heerlijk. Maar hoe eerlijk is dat heerlijks eigenlijk?
Voor soep van een luie boer het dubbele vragen? In zijn eigen zoekactie gaat de Keuringsdienst van Waarde op speurtocht naar de biologische tomatenboer die zich kapot verveelt. En dat valt niet mee.
Ημερομηνία προβολής
Μάϊ 19, 2011
Er gebeurt iets geks in de keukens van de industrie: de koks schijnen nooit zeker te weten wat ze in ons eten doen. ‘Dit product kan mogelijk sporen bevatten van…’, zetten ze daarom maar
.. show full overview
Er gebeurt iets geks in de keukens van de industrie: de koks schijnen nooit zeker te weten wat ze in ons eten doen. ‘Dit product kan mogelijk sporen bevatten van…’, zetten ze daarom maar op de wikkel.
Handig, voor mensen met een allergie voor noot, pinda, ei, melk, soja, vis of schelp. Zo kunnen ze weten wat ze niet mogen eten. Maar wat is dat eigenlijk, een spoor? Een kijker van de Keuringsdienst was het spoor bijster en stuurde een brief. Ze had een slaatje gekocht zonder vis, maar las dat het er misschien toch in zat.
Kom op, chef supermarktsalade, waarom toch zo besluiteloos over uw recept? De Keuringsdienst van Waarde is allergisch voor rare zinnen op etiketjes, en gaat op sporenonderzoek in de grootkeukens van Nederland.
Ημερομηνία προβολής
Μάϊ 26, 2011
Het was een leuk feestje met een opmerkelijke afdronk: de 150e aflevering van de Keuringsdienst vier weken geleden. Een anonieme kijker had een brief gestuurd met een gerucht over
.. show full overview
Het was een leuk feestje met een opmerkelijke afdronk: de 150e aflevering van de Keuringsdienst vier weken geleden. Een anonieme kijker had een brief gestuurd met een gerucht over aanlengwijn. Veel wijn zou geen wijn zijn, maar ingedikt druivensap met water.
Want: wie goedkoop wil zijn, doet wat water bij de wijn. Een mooie klus voor de Keuringsdienst om te klaren, maar makkelijk werd het ze niet gemaakt. De industrie hield zijn deuren gesloten en de Keuringsdienst moest alles per telefoon uitzoeken. Als het zou gebeuren, waren ze fraude op het spoor: wijnfraude.
De dag na de uitzending stroomde de inbox van de Keuringsdienst over. Sommigen bevestigden het verhaal. Volgens anderen was er niets van waar. Een storm in een glas wijn zou het zijn. De Keuringsdienst van Waarde zou de Keuringsdienst niet zijn als ze de echte waarheid niet boven water wil krijgen en kijkt nog maar een keer diep in het glaasje.
Ημερομηνία προβολής
Σεπ 08, 2011
et is de walm waarom de knoflook bekend staat. Vervelend om te ruiken bij buurman of buurvrouw, lekker om te eten. Maar niet elke knoflook is hetzelfde. Er is roze knoflook en witte.
.. show full overview
et is de walm waarom de knoflook bekend staat. Vervelend om te ruiken bij buurman of buurvrouw, lekker om te eten. Maar niet elke knoflook is hetzelfde. Er is roze knoflook en witte. Verse en oude.
Uit Frankrijk of Spanje, China of gewoon van de Nederlandse klei. Maar wat is eigenlijk het verschil? En welke moet je kiezen als het recept alleen maar rept over een teentje of twee? De Keuringsdienst van Waarde gaat zijn neus achterna en vertelt in geuren en kleuren het verhaal van de knoflook. Een smakelijk verhaal waar niet over valt te twisten.
Ημερομηνία προβολής
Σεπ 15, 2011
Het werd al verhandeld toen onze jaartelling nog niet eens was begonnen: zijde. Textiel om aan te trekken of onder te slapen. Zacht, sterk, chique glans. Zo chic, dat we ons er nu ook
.. show full overview
Het werd al verhandeld toen onze jaartelling nog niet eens was begonnen: zijde. Textiel om aan te trekken of onder te slapen. Zacht, sterk, chique glans. Zo chic, dat we ons er nu ook mee kunnen insmeren of wassen.
Er is shampoo en badschuim. Bodylotion en handcrème. Allemaal met zijdezachte zijde. Soms alleen in de naam, meestal als echt ingrediënt. Veelzijdig dus die zijde, dat zeker. Maar hoe komt die sjaal of pyjama toch in flacon of pot? De Keuringsdienst van Waarde volgt de zijderoute tot ver in China en leert over rupsen die nooit genoeg hebben en vlinders die de lust van het fladderen al lang is vergaan. Stof om over na te denken, van de Keuringsdienst.
Ημερομηνία προβολής
Οκτ 06, 2011
Elke erwt is gedopt, maar alleen de doperwt mag het doppen dragen in zijn naam. Maar waarom zijn er toch zoveel soorten van? Koop je de erwt in pot of blik, dan zijn ze fijn, zeer fijn
.. show full overview
Elke erwt is gedopt, maar alleen de doperwt mag het doppen dragen in zijn naam. Maar waarom zijn er toch zoveel soorten van? Koop je de erwt in pot of blik, dan zijn ze fijn, zeer fijn of extra fijn.
Vers is hij grof of groot en in het vriesvak verliest de doperwt weer zijn eretitel. Daar noemt men hem weer gewoon tuinerwt of groene erwt. Zoveel soorten, dat het je groen voor de ogen wordt. Want welke is nu wat en waarom betaal je voor de één veel meer dan voor de ander? De Keuringsdienst van Waarde duikt de polder in en gaat op zoek naar het geheim van de doodsimpele doperwt die ingewikkeld is gaan doen. Extra fijn, van de Keuringsdienst.
Ημερομηνία προβολής
Οκτ 20, 2011
Spek is vet en daarom vet lekker. Door de stamppot, bij de bonen of onder het gebakken eitje. Maar, het mag niet meer: vet spek. Je wordt er dik van en je raakt verstopt. Daarom hebben
.. show full overview
Spek is vet en daarom vet lekker. Door de stamppot, bij de bonen of onder het gebakken eitje. Maar, het mag niet meer: vet spek. Je wordt er dik van en je raakt verstopt. Daarom hebben de spekkopers van de industrie iets bedacht: mager spek.
Echt spek van het varken, met maximaal twintig procent vet. Maar hoe kan dat eigenlijk, vet spek dat mager geworden is? Is dat nauwkeurig snijwerk of krijgt het varken niets te eten? De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar het mysterie van mager spek en komt met een spectaculaire onthulling.
Ημερομηνία προβολής
Οκτ 27, 2011
Eindelijk, het is weer herfst! De dagen worden korter, het weer slechter en de griep grijpt weer om zich heen. Tenzij je jezelf wapent tegen de snotneus en de blafhoest. Niet met een
.. show full overview
Eindelijk, het is weer herfst! De dagen worden korter, het weer slechter en de griep grijpt weer om zich heen. Tenzij je jezelf wapent tegen de snotneus en de blafhoest. Niet met een extra sjaal of muts, maar met oscillococcinum.
Een homeopatisch geneesmiddel tegen griep. Lastig om uit te spreken, mysterieus in wat het is. ‘Anas Barbariae, hepatis et cordis’, staat er op de achterkant van het doosje. Dat is Latijn voor eendenhart en -lever. Een eend die je kan genezen van de griep, die willen de verslaggevers van de Keuringsdienst wel eens zien. Maar waar is die? De Keuringsdienst van Waarde gaat op zoek naar de eend van de oscillococcinum en krijgt er hoofdpijn van.
Ημερομηνία προβολής
Νοέ 03, 2011
Zonder mint stinkt een mens uit zijn mond. Daarom kauwen we kauwgom met cool mint, poetsen we met tandpasta met fresh mint en snoepen we pepermunt met peppermint. Frisheid gegarandeerd
.. show full overview
Zonder mint stinkt een mens uit zijn mond. Daarom kauwen we kauwgom met cool mint, poetsen we met tandpasta met fresh mint en snoepen we pepermunt met peppermint. Frisheid gegarandeerd met die mint, maar niemand die weet waar het vandaan komt.
Toch doen de doosjes soms aardige suggesties. Zo stuurde een ongeruste kijker de Keuringsdienst een brief over de kauwgom die hij had gekocht. ‘Rainforest mint’, stond erop. Mint, helemaal uit de jungle? Is dat goed speurwerk van Indianen of worden er bomen voor gekapt? De Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit en komt met een verfrissend antwoord. Scherpe televisie, van de Keuringsdienst.
Ημερομηνία προβολής
Νοέ 10, 2011
Ze schijnen het smeermiddel voor onze darmen te zijn: vezels. Eet je genoeg groentes, fruit en granen, dan zit je goed met je stoelgang. De meesten eten echter te weinig en die hebben
.. show full overview
Ze schijnen het smeermiddel voor onze darmen te zijn: vezels. Eet je genoeg groentes, fruit en granen, dan zit je goed met je stoelgang. De meesten eten echter te weinig en die hebben volgens velen weer een probleem...
Gelukkig schiet de industrie ons daarom te hulp. Met extra vezels, in vele varianten. Zo zijn er dure yoghurtjes van Danone met toegevoegde vezels. Goed tegen het opgeblazen gevoel. Maar, wat zijn die vezels en waar komen ze eigenlijk vandaan? Uit de granen die op de wikkel staan of zijn het die lastige woorden tussen de ingrediënten?
De Keuringsdienst van Waarde wil weten wat voor vezels ze eten en gaat de velden in. Op zoek naar de wondervezel uit de yoghurt.
Ημερομηνία προβολής
Νοέ 17, 2011
Het is volkomen menselijk, maar voor de meesten toch onwenselijk: zweet. Daarom smeren of spuiten we deodorant onder de armen. Gegarandeerde frisheid, maar voor hoelang eigenlijk
.. show full overview
Het is volkomen menselijk, maar voor de meesten toch onwenselijk: zweet. Daarom smeren of spuiten we deodorant onder de armen. Gegarandeerde frisheid, maar voor hoelang eigenlijk precies?
Er is deodorant die 24 uur goed blijft en deodorant die 48 uur doorwerkt. Hoe doen ze dat toch, zo precies weten hoe lang welke deo je oksels fris houdt? Het ene zweet is de andere toch niet? De Keuringsdienst van Waarde wil het zeker weten, hoelang ze door kunnen zonder te zweten en neemt een frisse duik in de wereld van de deodorant.
Ημερομηνία προβολής
Νοέ 24, 2011
Er was het feest en er was de afdronk. Een anonieme kijker had de Keuringsdienst getipt dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar alcoholische aanmaaklimonade. Sommige wijn zou
.. show full overview
Er was het feest en er was de afdronk. Een anonieme kijker had de Keuringsdienst getipt dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar alcoholische aanmaaklimonade. Sommige wijn zou ingedikt druivensap zijn, aangelengd met water en gist.
De Keuringsdienst pakte de telefoon en voelde nattigheid. Dat wijn zo gemaakt kon worden, werd beaamd. Wie het doet en om welke wijn het zou gaan bleef echter een raadsel. De wijnhandel deed haar deuren op slot en kenners reageerden verbaasd. Een storm in een glas wijn zou het zijn. Toch was er het onderzoek.
Van de twintig wijnen waren er vier verdacht. Hoe dat zat, moest nader onderzoek uitwijzen. Aan het eind van het seizoen zet de Keuringsdienst van Waarde daarom nog maar een keer het glas aan de lippen, neemt een flinke teug in Italië en komt met verrassend nieuwe onderzoeksresultaten.
Ημερομηνία προβολής
Δεκ 22, 2011
Het was het verhaal van 2011. Een anonieme kijker tipte de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. De KVW pakte de
.. show full overview
Het was het verhaal van 2011. Een anonieme kijker tipte de Keuringsdienst dat er wijn zou zijn die geen wijn was, maar ingedikt druivensap, aangelengd met water en gist. De KVW pakte de telefoon en voelde nattigheid.
Dat wijn zo gemaakt kan worden, werd al snel beaamd. Om welke wijn het zou gaan, bleef echter een raadsel. De handel deed haar deuren op slot en kenners reageerden verbaasd. Niemand die de Keuringsdienst klare wijn kon schenken. Een storm in een glas wijn zou het zijn. Toch was er het onderzoek.
Van de twintig wijnen waren er vier verdacht. En de Europese Unie gaf toe: dat er met enige regelmaat water bij de wijn gaat, is zo helder als glas. Aan het slot van het seizoen maakt de Keuringsdienst van Waarde korte metten met de eindeloze nadronk van water en wijn en komt met uitstekend advies voor de feestdagen.
Εάν υπάρχουν επεισόδια ή banners που λείπουν (και υπάρχουν στο TheTVDB), μπορείτε να ζητήσετε μια αυτόματη πλήρη ενημέρωση σειράς:
Ζητήστε ενημέρωση σειράς
Ενημέρωση ζητήθηκε