Viden om
Græshopper og angstdrømme (12x9)
Air date: Mar 23, 2010
Græshopper og hjerner
Hundredetusindvis af danskere lider af skizofreni, alzheimers, sklerose, depressioner, hjernesvulster og parkinsons.
Fælles for de her sygdomme er, at de rammer hjernen. Og at der bliver forsket intenst i at finde lægemidler mod dem.
Problemet er bare, at det er svært at få medicin ind i hjernen. Vi har medicin, der virker - men vi kan ikke få den derind.
Og det er her græshopperne kommer ind i billedet. For der måske ikke så stor forskel endda - på sådan en græshoppehjerne - på en millimeters størrelse - og så den, der sidder inde i kranierne på os - selvom man helst ikke vil tro det.
Viden Oms vært Line Friis Møller er i første del af programmet taget til Lunds Universitet for at høre om den nye - og måske helt banebrydende idé. I anden del ser vi nærmere på søvnen.
Drømmeland
Vi sover 1/3 del af vores liv, men vi ved stadig meget lidt om, hvad er sker i hjernen, når vi sover. Nu kan forskere måle drømmeaktivitet og afsløre hjernesygdommen narkolepsi. Forsøg viser også at deprimerede personer har flere drømme, og at drømme gøre os ekstra følsomme.
Vi besøger en af Danmarks førende søvn-eksperter og søvntester en forsøgsperson, der også kan styre sine drømme med såkaldt Lucid Dreaming. Det kan måske tillæres og behandle mareridt. Og endelig ser vi på om søvnmangel hos teenagere kan føre til overvægt.
Sov dig slank
Undersøgelser har vist, at personer, der kun sover 4-5 timer om natten vejer mere, end personer der sover mere end 7 timer. Et dansk forsøg undersøger nu, hvordan teenageres stofskifte bliver påvirket af at sove 4 eller 9 timer i et søvnforsøg, hvor man isolere dem hver nat i et respirationskammer.
Forskerne mener, at kroppens hormoner, der styrer appetit og mæthed bliver påvirket af søvnunderskud, og i stedet gør os mere sultne og mindre mætte. Samtidig er trætter personer mindre aktive end udhvilede.
Drømme afslører narkolepsi
En af Danm
- Premiered: Jan 1999
- Episodes: 152
- Followers: 0