Argos TV - Medialogica
Het boerenprotest (2020x2)
:
Het is oktober 2019. Opeens verschijnen ze overal op de weg, online en in de media: trekkers als symbool van protest. Boeren vragen om meer waardering. Nederland moet weer trots op ze zijn. Een campagne moet zorgen voor meer sympathie en steun. Het lijkt een spontane actie, maar erachter zit een zorgvuldig geregisseerde operatie. Met als inzet de belangen van boeren en de betrokken industrie.
De toon van de actie verandert naarmate het protest aanzwelt. Een deel van de boeren heeft geen vertrouwen meer in de overheid en de stikstofcijfers van het RIVM. Ze vinden de meetpunten en berekeningen waarmee het RIVM het aandeel van de landbouwsector in de stikstofneerslag in kaart brengt onbetrouwbaar. Medialogica onderzoekt waar dat beeld van onbetrouwbare meetpunten vandaan komt.
Volgens sommige agrarische journalisten en boeren ontbreekt er informatie en onderbouwing in de publicaties van overheid en het RIVM. Het instituut zou onbetrouwbaar en niet transparant zijn. “Zonder gedegen onderzoek regeert het onderbuikgevoel en wordt er op basis van leugens, aannames en emoties beslissingen genomen”, aldus de woordvoerder van Farmers Defence Force. Maar hoe volledig en genuanceerd zijn de publicaties waar de boeren zich op baseren? En wat is het effect van de publicaties van de agrarische journalistiek op de beeldvorming?
Een nieuw seizoen Medialogica
De makers van Medialogica werkten de afgelopen maanden hard aan het eerste seizoen van 2020. In dit artikel lees je meer over de onderwerpen en de totstandkoming van de vier afleveringen die vanaf 19 mei op NPO2 te zien zijn.
Redactionele aanvulling Medialogica Het Boerenprotest
In de uitzending van 26 mei 2020 over het Boerenprotest is onder meer gekeken naar het werk van onderzoeksjournalist Geesje Rotgers, meer specifiek haar onderzoek naar de betrouwbaarheid van meetpunten en berekeningen van het RIVM in het stikstofdossier. Dit onderzoek is volgens de redactie een belangrijke factor geweest in de beeldvorming