PAUW
Maandag 13 Oktober 2014 (1x31)
:
De toekomst van de Publieke Omroep? Die is in ieder geval zonder puur amusement. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) vindt dat de publieke omroep programma’s moet uitzenden die zich onderscheiden van de commerciële zenders. Amusement moet plaats maken voor informatie, educatie en cultuur. Dekker wil het bestel openstellen voor nieuwe, externe tv- en radiomakers, die de concurrentie met de omroepen moeten aangaan. Er is al veel kritiek op de plannen van Dekker. Paul de Leeuw heeft al laten weten erg teleurgesteld te zijn; zijn programma Ranking the Stars komt waarschijnlijk niet voor in de nieuwe plannen.
Exact een jaar geleden begon de Zwarte Pietendiscussie met Quinsy Gario, die vond dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd was. Nu is het debat actueler dan ooit. Ondanks dat Albert Heijn anders beweert, zijn veel mensen van mening dat de supermarktketen Zwarte Piet boycot door een wit jongetje af te beelden in de rol van Zwarte Piet. Vandaag publiceerde Albert Heijn een gedicht waarin het liet weten dat zwarte piet nog volop in de schappen ligt en dus niet verbannen is uit de supermarkten. Vanavond blikken Quinsy Gario en Sunny Bergman, tegenstanders van Zwarte Piet, terug op de discussie. Later deze week doet de Raad van State uitspraak over de toekomst van Zwarte Piet.
Vrijdag werd er op een middelbare school in Voorburg een vijftienjarige jongen uit Den Haag doodgestoken. Wat doet zo’n tragedie met een school? Ton Senf is oud-directeur van het Technisch College in Amsterdam waar in 2007 een zestienjarige jongen werd neergestoken na een ruzie om een pen. Ahmed Khottoul gaf Wiskunde aan de twee betrokken leerlingen. Hoe ga je verder als school? Volgens Senf blijven de gevolgen nog lang voelbaar.