Du skal være logget ind for at markere afsnit som set. Log på eller tilmelding.
Sæsoner 2015
Udgivelsesdato
Sep 02, 2015
Zo'n zeven miljoen Nederlanders zijn voor uitkeringen zoals Kinderbijslag en AOW afhankelijk van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze bank stelt daarover op haar website: Wie een
.. show full overview
Zo'n zeven miljoen Nederlanders zijn voor uitkeringen zoals Kinderbijslag en AOW afhankelijk van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze bank stelt daarover op haar website: Wie een uitkering van ons ontvangt, is bij ons aan het goede adres. Altijd. Maar is dat wel zo? De puinhoop bij SVB bij het uitbetalen van het persoonsgebonden budget (PGB) aan chronisch zieken en gehandicapten, staat nog in ons geheugen gegrift. Het debacle haalt maandenlang het nieuws. Ook politiek Den Haag wordt op het matje geroepen. Staatssecretaris Van Rijn overleeft ternauwernood een motie van wantrouwen, de SVB werkt in opdracht van zijn ministerie van VWS. Maar, wat maar amper het nieuws haalt, is een andere ernstige miskleun bij de SVB. Softwaregigant Capgemini krijgt de opdracht om het ICT-systeem dat de uitbetaling van onze kinderbijslag en AOW regelt, te moderniseren. Maar Capgemini levert de SVB software die helemaal niet blijkt te werken. Deskundigen noemen dergelijke mislukkingen 'spaghetticode', oftewel onleesbare software. De overheid trekt uiteindelijk de stekker uit het systeem, zonder dat het maar één dag heeft gefunctioneerd. Vreemd genoeg zijn de rekeningen van Capgemini gewoon betaald. De schade: tientallen miljoenen euro's belastinggeld blijken te zijn verdwenen. Hoe kan dat? Zembla onderzoekt hoe machtige softwarebedrijven als Capgemini te werk gaan en waarom de overheid miljoenen euro's betaalt voor niet werkende computersystemen.
Udgivelsesdato
Sep 09, 2015
Op 16 juli 2014 wordt er vanaf een Israëlisch marineschip gericht geschoten op een groepje voetballende kinderen op het strand van Gaza-stad. De rennende jongetjes worden als
.. show full overview
Op 16 juli 2014 wordt er vanaf een Israëlisch marineschip gericht geschoten op een groepje voetballende kinderen op het strand van Gaza-stad. De rennende jongetjes worden als Hamas-strijders gezien, verklaart het Israëlische leger later. De elfjarige Montaser overleeft het drama. Zijn oudere broer en zijn neefjes zijn op slag dood. Montaser is sindsdien zwaar getraumatiseerd, wil niet meer naar school, wordt 's nachts gillend wakker en krijgt medicijnen tegen woede-aanvallen. Montaser is een van de vele inwoners van Gaza bij wie de oorlogen en verwoestingen tot enorme trauma's heeft geleid. Gaza heeft geen levensvatbare economie meer en heeft het hoogste percentage werklozen ter wereld. Het merendeel van de mensen is afhankelijk van VN-voedselhulp. Israël heeft in 2007 een blokkade ingesteld en laat mondjesmaat goederen door. In het gebied leven 1,8 miljoen mensen afgesneden van de buitenwereld. Gaza heeft een oppervlakte twee keer groter dan Texel en is met zo'n 5000 mensen per vierkante kilometer een van de dichtstbevolkte gebieden in de wereld. Een jaar na de militaire operatie van het Israëlische leger in Gaza, reist Zembla naar het Palestijnse gebied waar ze de elfjarige Montaser ontmoet. Zembla onderzoekt wat het effect is van de inmiddels acht jaar durende blokkade en drie oorlogen op de bewoners van Gaza.
Udgivelsesdato
Sep 16, 2015
Joyce koopt twee Westie pups uit een nestje in de buurt. Al snel blijken de hondjes doodziek en afkomstig van een handelaar die zijn pups uit Oost-Europa haalt. Nadat ze verhaal bij hem
.. show full overview
Joyce koopt twee Westie pups uit een nestje in de buurt. Al snel blijken de hondjes doodziek en afkomstig van een handelaar die zijn pups uit Oost-Europa haalt. Nadat ze verhaal bij hem haalt, krijgt ze dreigtelefoontjes en worden de banden van haar auto lek gestoken.
Omroep Brabant maakt dit voorjaar een reportage over hoe in de regio op grote schaal en op dubieuze wijze puppy’s worden verhandeld. Gedupeerde puppy-eigenaren, die medewerking aan de uitzending verlenen, worden stuk voor stuk bedreigd. Ook de journalisten krijgen vervelende telefoontjes. Maar de handel gaat nog steeds door. Hoe kan dat?
Al jaren is bekend dat er op grote schaal puppy’s illegaal vanuit Oost-Europa in Nederland worden verhandeld. Vaak zieke of verzwakte hondjes met paspoorten waarin gesjoemeld is met leeftijden en vaccinaties. Dit soort puppies kosten gemiddeld 500 euro. In Nederland worden er per jaar zo’n 60.000 illegaal verhandeld. Een lucratieve business die al jaren floreert. Menig staatssecretaris heeft hierover kamervragen moeten beantwoorden. Maar de handel breidt zich nog steeds uit en wordt almaar grimmiger en agressiever.
ZEMBLA onderzoekt: wie zijn deze handelaren, hoe groot is hun netwerk en waarom worden ze niet aangepakt.
Udgivelsesdato
Sep 23, 2015
In Zembla Internationaal, een reportage uit Canada over telefoonverslaving. Het digitale tijdperk is een walhalla voor de 'informatie-junk'. Met de smartphone en de tablet kunnen we
.. show full overview
In Zembla Internationaal, een reportage uit Canada over telefoonverslaving. Het digitale tijdperk is een walhalla voor de 'informatie-junk'. Met de smartphone en de tablet kunnen we overal het internet op en steeds meer mensen raken 'dataverslaafd'. Toch komt er langzaam een tegenbeweging op gang: mensen gaan op 'datadieet'. In Amerika kan dat nu zelfs in zogenaamde digi-afkickkampen. Zembla Internationaal onderzoekt: Waar eindigt onze verslaving aan data?
I tilfælde af manglende afsnit eller bannere (og de findes på TheTVDB) kan du forespørge en automatisk fuld opdatering af serien:
Forespørg opdatering af serie
Opdatering anmodet